keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Ruusuikkunoiden taikaa

Alkuviikko kului kokonaisuudessaan aika niukissa meiningeissä opiskelun suhteen. Maanantaina meillä oli eläintarhavalokuvien photoshoppausta, tosin teimme tätä lähestulkoon kokonaan omine nokkinemme. Jo meille tuttu ja aikaisemmin mainitsemani miesopettaja oli periaatteessa "tuntimme" opettajana, mutta hän lenteli taas siellä sun täällä tsekkioppilaiden apuna. Oppilaat kulkivat tunnilla myös jälleen vähän miten lystäsivät, meillekään ei oltu mitenkään määritelty kuinka kauan meidän piti istua siellä. Suomalaisen tunnollisuuden mukaan päätimme kuitenkin olla tunnilla ainakin 2-3 asti, olihan niitä tunteja jostain saatava.
Tämän epämäräisen tuntijärjestelyn lisäksi minä koin vähän ongelmia sen kanssa, kun en oikein edes tiennyt mitkä kuvat ovat ylipäätään hyviä ja mitkä pitäisi siis valita muokattavaksi. En ollut saanut juuri minkäänlaista ohjausta varsinaiselta opettajaltamme, kun en viimekerralla muistanut kuvia mukaan. Lopulta valitsin fiilis-tuntumalla mielestäni onnistuneimmat kuvat ja lähdin muokkaamaan. Toinen ongelmanani oli myös se, että jo kuvankäsittelyn perusteet tietäen olin hyvin nopea muokkauksessa. Loppuajan pyörin vain netissä odotellen Hilda-Maijaa ja opettelin tekemään avaruus-tekstuuria photoshopilla mahdollisesti omaa projektiani varten. 
Illalla menimme Prahan keskustaan Prague Photo - näyttelyn avajaisiin, jota Miriam oli meille jo pitkin viime viikkoa hehkuttanut, koska Michael Škola on myös osallisena siinä. Näyttely on kuulemma aika iso juttu Prahalaisille ja Miriamin sanoja mukaillen: "Our school has been selected there few years now, so yeah, we're good". 
Sokkeloiset galleriatilat olivat täynä ihmisiä, puheensorinaa ja viiniä. Valokuvia löytyi natsimiehityksen ajoista nykypäivään, 1800-luvun mustavalkokuvauksesta modernimpaan ilmaisuun. Ihmisiä ja tungosta oli paljon, joten en saanut kuvia kuin vain itse koulun nurkkauksesta.


Vilinää galleriassa
Koulun nurkkaus 
Oppilaiden töitä
Tiistaina oli samaa kuin maanantainakin. Minulla ei ollut mitään muokattavaa enää eläintarhakuvista, joten siirryin muokkaamaan reportaasikuvia Prahasta. Jälleen koin saman ongelman: mitkä kuvat hyviä, mitä muokkaamaan? Ja jälleen sama ratkaisu: fiiliksellä. Muokkasin varmuudenvuoksi useamman, jotta on ainakin vaihtoehtoja.
Keskiviikkona meillä olisi kuulunut olla taas eläintarhakuvausta, mutta ei ollutkaan, koska kyseinen opettaja ei ollut paikalla. Siispä olimme sopineet tämän päivän Miriamin kanssa etätyöskentelypäiväksi (eli vapaaksi). Viikonlopun ruuhkia välttääksemme päätimme lähteä Prahan linnaan ja käydä siellä ihailemassa maksullisia puolia. Blogikirjoituksen täytteeksi tässä läjä kuvia sieltä:

St.Vituksen kappeli
Kappelin upeita lasimaalauksia ikkunoissa


Ikkunoita löytyi värikirjostaan myös eri taitelijoilta. Tämä yksi ikkuna oli Alphonse Muchan maalaama
Patsaita kappelista




Annoin tälle patsaalle lempinimen "Olen hyvin pettynyt sinuun - Jeesus"
Golden Lanessa oli museo (osin)keskiaikaisille haarniskoille ja aseille


Sisäänkäynti keskiaikaiseen vankilaan
Kidutusvälineitä
Loppukevennykseksi tämä surillinen kypärä

5 kommenttia:

  1. Hei, kirjoitin sinulle toissapäivänä vastausta Ipadistä ja kun julkaisin tekstin, niin se katosi. Nyt yritän uudelleen.
    Toivottavasti jalkasi on parantunut ja pääset paremmin kävelemään.
    Kirjoitit, että et saa palautetta kuvista. Voit laittaa myös tähän blogiin tai esim. dropboxiin kuvia minulle, niin voin myös kommentoida kuviasi. Opetan valokuvausta av-viestinnällä. Mitä näihin kirkkokuviin tulee, niin oletko muokannut niitä vai oletko laittanut ne suoraan koneelle? Tälläisissä arkkitehtoonisissa kuvissa käy yleensä niin, että perspektiivi vääristyy tai linjat näyttävät vinoilta. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota ja korjata ne photoshopissa. Sieltä löytyy Filterin kohdalta lens correction. Tämä on hyvä työkalu vääristymien korjaamiseen. Myös crop-työkalun kohdalta löydät Sraitghten (suoristus) kohdan, jota kannattaa käyttää, jos seinä näyttää vinolta. Esim. ensimmäisessä kuvassa käyttäisin tätä työkalua.
    Voit myös rohkeasti nykäistä opettajaa hihasta ja kysyä voisiko hän antaa palautetta kuvistasi.
    Voitte myös panostaa siihen taiteelliseen projektiin Laittakaa tunnit siihen tuntilistaan kun teette omaa projektianne. Näin blogissasi luonnoksiasi ja kysyisinkin millä tekniikalla aiot toteuttaa tämän prinsessa/prinssi-projektin, lyijykynä, värikynä, vesiväri vai jokin muu tekniikka?
    Blogiasi on mukava lukea ja hienoa, että laitat mukaan paljon kuvia. Siellä kevät näyttää olevan jo ihanan pitkällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh, tosiaan en tuota toista viestiäsi saanut koskaan.
      Jalka on jo vähän parempi, mutta kuljen silti kepeillä, etten rasittaisi sitä taas. Koitan katsoa miten sen paraneminen etenee tässä viikon vaihteessa, toivon mukaan ensiviikolla pärjään vain yhdellä kepillä.
      Selvä homma, koitan saada aikaiseksi tehdä niin vastaisuudessa. Näitä en ole muokannut laisinkaan, sillä teemme usein tämä päivitykset asunnolla illalla ja minulla ei ole photoshoppia läppärillä. Fire Alpaca ja Gimp löytyy, mutta en tuota Gimppiä niin kamalasti suosi tai hallitse. Vaatii vain sen ajan ja hermot, että opettelee sen kanssa nämä.
      Nuo kuvani ajattelin toteuttaa Fire Alpacalla, eli tietokoneella värittäen, mutta käytän lyijykynäluonnosta linearttina. Niihin tulee vielä paljon muutakin tavaraa kuin nuo hahmot, kunhan vain pääsen työstämään niitä taas.

      Poista
  2. Kuvankäsittely kannattaa tehdä Photoshopilla ja jos koululta löytyy niin voitte kokeilla myös Lightroomia. Netistä löytyy varmaan myös tutoriaaleja lightroomin käytöstä. Varsinkin suomalaiset valokuvaajat käyttävät tätä ohjelmaa. Mitä kuvanlaatua käytät jpg vai Raw vai molemmat?
    t.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lightroomia olen joskus kokeillut edellisessä koulussa, vaikutti ihan selkeältä. Ja JPG-muodossa kuvaan, koska en ikinä saisi RAWeja mahtumaan koneelleni.

      Poista
  3. Kiitos taas kerran kuvistasi. :D Kirkko on mielestäni mahtava, samoin keskiaikainen linna haarniskoineen. Prague photo näyttelyn oppilaiden teokset näyttävät hyviltä, muuten oli kovin modernin näköistä minun makuuni. :o) Toivottavasti olet jo päässyt vauhtiin kuvankäsittelyohjelmien kanssa. :D

    VastaaPoista